Expert-sessie I Hoe slim en energiezuinig renoveren?

Duurzaam renoveren

Op 22 november 2022 hebben we een heldere kijk gegeven op hoe je slim omgaat met energie en inspiratie gegeven om zorgeloos, doordacht én energiezuinig te verbouwen zonder afhankelijk te zijn van dure, fossiele brandstoffen. Want zo spaar je niet alleen je portemonnee, maar ook de natuur.

We zetten alle vragen, antwoorden én tips nog even op een rijtje, zodat je een handig overzicht hebt als je aan de slag gaat. Want: goed begonnen is half gewonnen!

10 vragen, 10 antwoorden

  1. Wat is een EPC-attest? Het EPC of energieprestatiecertificaat geeft weer hoe energie(on)zuinig een pand is. Aan de hand van aanbevelingen in het EPC kun je bekijken welke verbeterpunten er aan je pand zijn. Dit document is verplicht bij verkoop en/of verhuur.
  2. Wat is een EPB-verslag? Als er bij renovatie of nieuwbouw een omgevingsvergunning nodig is, moet het project voldoen aan een aantal eisen die de overheid oplegt. Dat zijn criteria op het vlak van isolatie, technieken, compactheid, oververhitting … Een EPB-verslaggever stelt bij opmaak van de verbouwplannen een voorverslag op waarin niet alleen de vereisten opgenomen zijn, maar ook richtlijnen om aan de criteria te voldoen. Na de werken wordt een nieuw verslag gemaakt met de effectief gebruikte materialen en technieken.
  3. Hoe verminder je je energieverbruik? Er zijn verschillende mogelijkheden om minder energie van het net te verbruiken: isoleren, technieken vernieuwen, zonnepanelen plaatsen … Je start het best van een nulmeting (bestaande toestand) om vervolgens dankzij de juiste adviezen en een slimme renovatie een pand te creëren met een laag energieverbruik.
  4. Hoe optimaliseer je je energieverbruik zonder in te boeten aan comfort? Met slimme bedieningen zoals Niko Home Controle stuur je alle technieken in je woning aan op één plaats, van je verlichting tot je zonnepanelen en je warmtepomp. Zo verlaag je niet alleen je energieverbruik, maar verhoog je ook je zelfconsumptie, vermijd je verbruikspieken en maak je optimaal gebruik van lage prijzen. Bovendien verlies je geen comfort in je woning, want je past met één druk op de knop snel aan wat en waar je dat maar wilt.
  5. Aan welke voorwaarden moet je woning voldoen om een warmtepomp te plaatsen? Een warmtepomp werkt op lage temperatuur. Daarom is het belangrijk om je woning eerst voldoende te isoleren – denk aan je dak, muren, ramen en vloeren alsook zo luchtdicht mogelijk af te werken. De afgifte van de warmte wordt hier vervolgens op aangepast met vloerverwarming, grotere radiatoren of convectoren. Op die manier kan een warmtepomp het optimaalst werken. Extra voordeel met de warmtepomp: je kunt zelf ook een gedeelte van de energie opwekken door fotovoltaïsche zonnepanelen te plaatsen.
  6. Welke verschillende warmtepompsystemen bestaan er? Bodem-waterwarmtepomp: de energie komt uit de bodem en wordt afgegeven aan vloerverwarming of radiatoren. Lucht-waterwarmtepomp: de energie komt uit de lucht door middel van een buitenunit en wordt afgegeven aan vloerverwarming of radiatoren. Lucht-luchtwarmtepomp: heeft een soortgelijke buitenunit als de lucht-waterwarmtepomp, maar de afgifte van energie is door middel van een binnencassette die verwarmt en koelt via de lucht.
  7. Wat is het alternatief voor een warmtepomp? Een warmtepompboiler is nog een andere optie. Die staat los van de verwarming en werkt autonoom voor de aanmaak van warm water voor je sanitair. Als budgettaire of technische redenen een rol spelen, kan een condensatieketel op aardgas ook nog altijd een alternatief zijn. De nieuwe generatie is zelfs voorzien om op een mengsel van waterstof te werken, dus ook klaar voor de toekomst.De combinatie van een warmtepompboiler voor de aanmaak van sanitair water en een condensatieketel op gas voor verwarming zal de energiefactuur ook al drukken.
  8. Hoe pak je een renovatieproject op een gestructureerde manier aan? Bij SYBO begeleiden we je stap voor stap naar je droomwoning: We scannen jouw woning én wensen: Al je wensen en verwachtingen brengen we in kaart, samen met de mogelijkheden van je woning of appartement. Daarna maken we een gedetailleerde raming op. We maken een eerste ontwerp: Na goedkeuring maken we een eerste ontwerp en creëren een moodboard, zodat je een goed zicht krijgt op het uiteindelijke resultaat. We tekenen alles in detail uit: We vertalen het 3D-ontwerp vervolgens in gedetailleerde uitvoeringstekeningen en maken de bijbehorende offerte op. We voeren uit en volgen op: Alles voeren we tot in de puntjes uit: afbraak- en ruwbouwwerken, technieken, isolatie, schrijnwerk, pleisterwerk, betegeling, maatmeubilair en afwerking. Dankzij onze nauwgezette coördinatie laten we alle renovatiefases netjes in elkaar vloeien. Eindelijk verhuizen! Natuurlijk staan we ook na je verhuizing tot je dienst. We voorzien een volledig en overzichtelijk postinterventiedossier en ondersteunen je bij het onderhoud van de technieken in je woning of appartement.
  9. Met welk budget hou je het best rekening? Dat is afhankelijk van een aantal factoren: de grootte van je woning, het type woning, de leeftijd van je woning, de mate waarin structurele problemen opgelost moeten worden, de gewenste afwerkingsgraad … Gemiddeld heb je al snel een minimaal budget van 100.000 euro nodig. Afhankelijk van de eerder beschreven parameters kan dat variëren tot 500.000 euro.
  10. Wat zijn de subsidiemogelijkheden?  Dat hangt af van een aantal persoonlijke parameters. Deze handige website met simulatortool geeft je een snel zicht op mogelijke tegemoetkomingen voor jou: https://apps.energiesparen.be/simulator-mijnverbouwpremie