Verbouwen in 2022? Dit zijn de nieuwe regels

nieuwe regels verbouwen 2022

Een nieuw jaar, dat betekent dat er ook wat nieuwe regels zijn in de bouwsector. Dus als u wilt verbouwen dit jaar, houdt u het best rekening met een aantal belangrijke zaken. Wij lijsten hier alle nieuwtjes op. Zo begint u goed voorbereid aan uw verbouwavontuur!

Dit verandert er in 2022 als u gaat verbouwen

Verlaagde registratierechten

Er is geen woonbonus meer vanaf 1 januari 2022, maar in de plaats daarvan verlaagde de Vlaamse overheid de registratierechten. Koopt u nu een eigen, enige woning? Dan betaalt u nu nog maar 3 procent in plaats van 6 procent registratierechten. Als u die ook nog eens ingrijpend en energiezuinig renoveert, is dat zelfs nog maar 1 procent in plaats van het vroegere 5 procent.

EPB-eisen voor energiezuinige renovatie

Met het oog op de klimaatcrisis zet de overheid nog meer in op duurzaam (ver)bouwen. Dat betekent dat de EPB-eisen (EnergiePrestatie en Binnenklimaat) verstrengd worden. Gaat u energiezuinig of energetisch renoveren (IER)? Dan mag het e-peil dit jaar nog maar E60 bedragen, in plaats van E70. Zoniet, hangt er een boete aan vast.

Mijn Verbouwpremie

Het goede nieuws? Er komt een nieuwe financiële ondersteuning vanaf de tweede helft van dit jaar: Mijn Verbouwpremie combineert de huidige renovatiepremie van de Vlaamse overheid en de energiepremies van Fluvius. Die vereenvoudigde premie geldt voor energiebesparende investeringen en renovaties.

De afgelopen twee jaar zakte het aantal aanvragen met maar liefst 42 procent door de complexe regelgeving. Dat hoopt de regering met deze nieuwe regel te veranderen. Het concrete bedrag zal gebaseerd zijn op uw inkomen. De precieze voorwaarden worden in de komende maanden bekendgemaakt.

Goed om te weten:

Tal van premies zijn ook dit jaar nog altijd geldig als u gaat renoveren: er is een tussenkomst voor dak- of zoldervloerisolatie, muurisolatie, vloer- of kelderisolatie, beglazing, warmtepompboilers, zonneboilers, PV-panelen, sturing van elektrische warmte, warmtepompen en condensatieketels. Een volledig overzicht vindt u hier.

Doordacht verbouwen? SYBO staat voor u klaar

Of u nu een ruimte in huis wilt aanpakken of voor een totaalrenovatie gaat, SYBO staat u bij in elke fase van uw verbouwproces. Dat doen we met aandacht voor uw levensstijl, vanuit een duurzame visie én met een slim plan waarin we focussen op úw comfort. We zorgen er bovendien voor dat u met alle nieuwe regelgevingen in orde bent. Geen renovatiezorgen en -stress dus.

Zorgeloos verbouwen, volgens alle nieuwe regeltjes? Ontdek hier onze aanpak