Energiezuinig renoveren? Ontdek onze tips

Energie zuinig renoveren

 

Zuinig omspringen met energie is een heet hangijzer. En eentje dat ook in de toekomst de plak zal blijven zwaaien. Want het heeft niet alleen grote impact op je portemonnee, ook voor onze planeet is het broodnodig. Daarom is het belangrijk om doordacht en energiezuinig te verbouwen. Tijdens onze Expert-sessie ‘Energiezuinig renoveren? Ontdek dé 10 ingrepen’ op 22 november gaven onze experts een aantal gouden tips. We zetten ze op een rijtje.

Nieuwe EPC-regels

Vanaf 2023 gelden nieuwe regels als je een woning koopt met EPC-label E of F. Zo zal je het binnen de vijf jaar naar label D moeten brengen, en die vereiste zal nog strenger worden in de toekomst. Lukt dat niet binnen de vijf jaar? Dan kunnen er boetes volgen die variëren tussen de 500 en 200.000 euro. Bovendien wordt er dan een nieuwe deadline vastgelegd om minstens een label D te behalen.

Het goede nieuws is dat Fluvius premies in petto heeft als je je woning energiezuinig maakt. Om het in sinterklaas- en kerstmantermen uit te drukken: wie zijn best doet, wordt beloond. En de waarde van je woning vaart er natuurlijk ook wel bij als je je EPC-label verhoogt.

Conclusie: van meet af aan een concreet en doordacht plan van aanpak hebben is een noodzaak als je een woning koopt.

 

Kleine beetjes maken het verschil

Als je je energieverbruik onder controle wilt krijgen, maken niet alleen de grote, gekende ingrepen zoals dubbele beglazing en dak- en muurisolatie een verschil. Ook de kleine, dagelijkse zaken schelen echt wel een flinke slok op de borrel. Deze bijvoorbeeld:

Verhoog je zelfconsumptie

Als je zonnepanelen hebt, verbruik je best energie als er zon is. Denk aan het inschakelen van grootverbruikers zoals je (vaat)wasmachine, maar ook de watertemperatuur van je boiler kun je dan best verhogen.

Vermijd verbruikspieken

Vanaf 2023 is het belangrijk om de piektarieven te vermijden. Werk volgens prioriteit als je ’s avonds thuiskomt, bijvoorbeeld: je elektrische wagen nog niet meteen opladen, je wasmachine nog niet opzetten …

Maak optimaal gebruik van de daluren

Schakel je toestellen in wanneer de prijzen lager zijn, dus tijdens de daluren.

TIP: dankzij slimme technologie, zoals het Niko Home Control-systeem, kun je je elektrische systemen en toestellen eenvoudig aansturen op de juiste tijdstippen. Zo maak je met één druk op de knop het meest optimaal gebruik van je energie. 

 

Warmtepomp: hoe pak je dat het best aan?

De juiste verwarmingsbron hangt af van het type woning. Een warmtepomp kan daarbij een energiezuinige optie zijn. Er zijn verschillende types die elk door een andere natuurbron worden aangestuurd:

  • bodem/water
  • lucht: bij plaatsgebrek in de tuin is dit bovendien de beste oplossing.

Aangezien radiatoren vanaf 2023 verboden zullen zijn, is vloerwarming the way to go. Op een bovenverdieping kun je bijvoorbeeld ook convectoren of een aircosysteem plaatsen.

 

Wist je dat …

… je ook je woning kunt koelen met een warmtepomp? Daardoor kun je de omgevingstemperatuur met twee tot drie graden laten dalen. Al is een passieve koeling (d.m.v. screens, rolluiken, luifel en oriëntatie van de ramen) nog altijd de beste oplossing.

 

Wil je meer weten over energiezuinig verbouwen en je woning helemaal futureproof maken? Ons SYBO-team maakt samen met jou een slim en doordacht renovatieplan.